• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Maresipares

  • Inici
  • Sobre mi
  • Blog

Una finestra a l’univers: astronomia des de casa

27/04/2020 by Nati 4 Comentaris

 

L’astronomia i els misteris que amaga l’univers són en general un tema que interessa molt als infants.

En Pep Campàs ens acosta l’astronomia a través del seu perfil d’Instagram “La esfera celeste”. Ha preparat aquest article amb propostes per fer observacions des de casa amb els nostres fills i filles. Moltes gràcies Pep! 

Descobriu més propostes d’observació al perfil d’Instagram “La esfera celeste”. Us encantaran 😉

Espero que aquest article us agrari tant com a mi i us permeti iniciar-vos en l’astronomia amb els vostres fills i filles.

_____________________________________________________________________

Aquests dies els nostres balcons, jardins, terrasses i finestres ens ajuden a veure una mica més enllà dels espais de casa, però ara us proposem veure molt, molt més enllà i aprofitar el capvespre i la nit per descobrir l’univers. L’observació del cel nocturn amb els nostres propis ulls o amb uns binocles amaga un munt de sorpreses que podem gaudir amb els nostres fills.

 

Constel.lacions i els estels més lluminosos

Els estels s’agrupen en constel.lacions des de temps immemorials. Aquestes no són més que agrupacions imaginàries d’estrelles que segons l’època, suggerien unes formes o unes altres (personatges mitològics, animals, eines, etc…).

Un primer pas per saber-se situar quan observem el cel de nit i poder localitzar altres tipus d’objectes (planetes, galàxies, nebuloses,…) és conèixer les principals constel.lacions. 

En funció del lloc on vivim, tindrem un cel més fosc (generalment en zones poc poblades) o un cel molt il·luminat (a les grans ciutats) i això farà que puguem veure més o menys estels i per tant localitzar més o menys fàcilment aquestes constel·lacions.

 

Fem un primer experiment: 

Si tenim una finestra, balcó o terrassa orientada al sud, entorn a les 21h podem veure aquesta part del cel. Quants estels sou capaços d’identificar dels que es veuen en aquesta imatge?

Sense referències és difícil, però si hi dibuixem les principals constel.lacions visibles a la primavera, així com els estels més brillants, les podeu reconèixer millor?

Entre els estels més brillants que podeu veure destacats al mapa destaca Sirius, que  és el més brillant del nostre cel i es troba a més de 8 anys llum de nosaltres. Això vol dir que l’estem veient tal com era fa 8 anys, que és el temps que ha trigat la seva llum a arribar a la Terra!

 

Cap al nord

Si la vostra finestra a l’univers mira cap al nord, podeu identificar unes constel·lacions diferents. 

Podeu localitzar l’estel polar, l’estrella que ens indica el nord?

La veritat és que és un estel poc brillant, però un truc per trobar-la és seguir la línia que tracen les estrelles del “cul” del carro que es troba a l’Osa Major.

Com trobar l’estel polar?

 

Localitzar i observar planetes

Mirant a l’oest, en direcció on s’ha post el Sol, identificareu un astre molt brillant, el més brillant del cel aquests dies. Doncs bé, no es tracta d’un estel sinó del planeta Venus i el veurem brillar així perquè reflecteix la llum del Sol (com passa amb la Lluna).

Si us lleveu aviat, abans de la sortida del Sol, fixeu la mirada al sud-est, on aquests dies podreu observar una coincidència difícil de veure. Els planetes Mart, Saturn i Júpiter molt propers entre si. Veureu tres astres molt brillants sobre l’horitzó, el més lluminós és Júpiter, i si teniu uns prismàtics a casa, agafeu-los i dirigiu la mirada a Júpiter. Si els vostres prismàtics tenen prou augment veureu el planeta acompanyat de tres o quatre puntets brillants. Són els seus quatre satèl·lits més grans (anomenats Galileans) i si el torneu a observar l’endemà, veureu que han canviat de posició. Podeu fer un dibuix per comprovar-ho.

Mart, Saturn i Júpiter molt junts abans de sortir el Sol

 

Pluges d’estels

Entre abril i maig també tenim l’oportunitat de gaudir d’un parell de pluges d’estels. Les traces lluminoses que veiem quan veiem “caure un estel” són en realitat petits fragments de cometes. Tot i ser tan brillants, normalment són minúsculs, pesen pocs grams i quan xoquen amb l’atmosfera de la Terra, a velocitats properes als 200.000 km per hora, augmenten tant de temperatura que es cremen i això els fa visibles.

Entre el 15 i el 30 d’abril es produeix una pluja d’estels anomenada Liriades que ens pot arribar a regalar fins a 20 estels fugaços per hora. La millor hora per veure el màxim d’estels és de matinada posant la mirada cap a la part més alta del cel en direcció sud-est.

Des de finals d’abril i fins a mitjans de maig podrem gaudir de la pluja d’estels de les Aquàrides, tot i que coincidirà amb la Lluna plena i això impedirà veure els estels fugaços menys brillants. El dia amb el màxim d’estels fugaços serà el dia 6 maig.

 

APPS per descobrir el cel

Per ajudar-nos a localitzar molts dels objectes que ens ofereix l’univers i per descobrir moltes altres coses, podem utilitzar aplicacions que ens mostren les constel·lacions, planetes i fins i tot la posició de satèl·lits artificials, cometes, imatges de galàxies i nebuloses.

“Starwalk” és una aplicació amb una versió gratuïta que ens permetrà fer moltes d’aquestes coses. Per exemple podrem activar funcions de realitat augmentada amb les que movent el mòbil ens mostrarà la part del cel que estem apuntant identificant moltes dades com el nom de les constel·lacions o la posició dels astres. 

Altres alternatives com “Skysafari” o “Starwalk” també tenen opcions gratuïtes amb més funcions amb les quals podem descobrir altres recursos.

Són una molt bona opció per ajudar-nos a donar les primeres passes per situar-nos i començar a obrir la finestra a l’univers.

_____________________________________________________________________

Espero que gaudiu molt descobrint el cel amb els vostres fills i filles.

Vull donar les gràcies a en Pep Campàs per aquest magnífic article i per donar-nos consells per introduir-nos al fascinant món de l’astronomia.

Us convido a afegir un comentari a l’article explicant la vostra experiència. Moltes gràcies 😉

 

Arxivat com a: Recursos

Reader Interactions

Comentaris

  1. Mohamed tahiri ha dit

    04/05/2020 a les 14:14

    m’agrada las estrellas pero qué son bonitas

    Respon
    • Nati ha dit

      04/05/2020 a les 21:19

      Hola Mohamed,

      M’agrada molt que t’agradin.

      És un regal poder observar el cel.

      Bona nit.

      Nati

      Respon
  2. ferran romeu garcia ha dit

    07/05/2020 a les 09:41

    m’ha agradat perque es interesant observar coses del sel i saber les constelacions. a estat molt xulo.
    i aprents molt

    Respon
    • Nati ha dit

      07/05/2020 a les 10:17

      Bon dia,

      Molt contenta que t’hagi agradat!!! Estic molt d’acord amb les teves paraules, és molt interessant observar el cel i les constel·lacions.

      Una gran abraçada.

      Nati

      Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

sidebar

sidebar-alt

Copyright © 2020 ·
  • Acord de servei, Política de privacitat i Política de cookies

Utilitzem galetes per a oferir-te la millor experiència en la nostra web.

Podeu esbrinar més sobre quines galetes estem utilitzant o desactivar-les en parèmetres.

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!