Les noves tecnologies han influenciat de manera important en les nostres vides i en les dels nostres infants i adolescents. Un exemple són les pantalles amb les quals els nostres fills i filles estan en contacte des de molt petits.
És important que ensenyem als infants i adolescents a gestionar l’ús que fan de les pantalles perquè ells mateixos siguin capaços de regular-ho.
Prohibir-ne l’ús no és la solució. Cal que eduquem els nostres fills/es perquè siguin futurs adults que sàpiguen fer un ús adequat de les pantalles.
En aquest article trobaràs alguns consells, orientacions i propostes que et poden ser útils per educar els teus fills/es en l’ús responsable de les pantalles. Espero que et sigui útil 😉
Com afecten les pantalles als infants i adolescents?
A continuació recullo algunes de les conseqüències que considero que té l’ús excessiu de les pantalles en els infants i adolescents. Les pantalles:
- Els absorbeixen completament, no són conscients del pas del temps.
- Els aïllen del seu entorn, perden el contacte amb el món que els envolta.
- Els hiperestimulen, els aporten una allau d’ímputs constants i estressants que els sobresatura.
- Els converteixen en consumidors de continguts que necessiten rebre ímputs constantment.
- Els redueixen les possibilitats de relacionar-se amb les altres persones empobrint les seves habilitats socials.
- Els limiten la creativitat, es converteixen en consumidors passius.
- Els fan ser egoistes, es tanquen en ells mateixos i es desvinculen de les persones que tenen al seu entorn.
- Els crea un sentiment de dependència que els fa necessitar contínuament estar enganxats a les pantalles.
- Els converteix en apàtics i passius, no tenen ganes de fer res i no volen moure ni un dit.
Com ensenyem als infants i adolescents a gestionar l’ús de les pantalles?
Eduquem als infants i adolescents perquè prenguin consciència de com els afecten les pantalles i com n’han de fer un bon ús en el seu dia a dia.
Per educar als infants cal tenir presents els aspectes següents:
Cal que siguin conscients de la quantitat d’estona que inverteixen en les pantalles
Als infants i adolescents les pantalles els atrauen tant que per ells el temps passa volant. Una hora, dues hores, tres hores… els semblen deu minuts.
Per això quan els adults els diem que ja n’hi ha prou, que porten molta estona amb les pantalles, a ells no els ho sembla i sempre hi ha problemes.
Per solucionar això, cal que els infants i adolescents siguin conscients del temps real que han estat enganxats a la pantalla, que s’adonin de l’efecte absorbent que tenen les pantalles en ells.
La manera d’ajudar-los a prendre consciència del pas del temps, és tenir un rellotge o un cronòmetre a mà perquè puguin comprovar l’estona real que dediquen a les pantalles.
Cal que siguin conscients de quin consum fan de les pantalles
Als infants i adolescents els atrauen tant les pantalles que poden consumir qualsevol cosa sense parar.
Cal que els ensenyem a analitzar què és el que estan consumint perquè aprenguin a tenir criteri. No han de voler consumir qualsevol cosa que els arriba a través de les pantalles, sinó que cal que els eduquem perquè tinguin criteri i puguin decidir quin contingut volen consumir i quin contingut no els aporta res.
És important que ensenyem als infants a analitzar i valorar els continguts que consumeixen sigui quin sigui el canal: Tik Tok, Youtube, Whatsapp, Instagram, Fortnite, Snapchat …
Aquesta anàlisi cal que el facin amb l’adult, perquè els puguem educar i passin de ser consumidors sense criteri a consumidors crítics, reflexius i amb criteri.
D’aquesta manera els infants seran capaços de decidir en què volen dedicar les seves hores de pantalla i aprendran a forjar-se el seu propi criteri.

Cal que siguin conscients de quin ús fan de les pantalles
Els infants i adolescents han de ser conscients de quin ús fan de les pantalles. A vegades el problema no és l’eina, el programa o l’aplicació, sinó l’ús que en fem. Posaré algun exemple:
- Tots estarem d’acord que a Youtube hi ha tutorials i vídeos que són molt útils. Si fem servir el Youtube de manera puntual, ens adonarem que no és una mala eina. Per contra, invertir hores i hores a consumir vídeos sense parar segurament no és la millor decisió.
- Quelcom similar passa a Instagram. La idea de l’aplicació és bona: fer fotografies creatives que puguem compartir amb els amics i amigues. Però com sempre, el problema és l’ús que en fem. Els adolescents han girat el punt de mira i ara totes les fotografies que comparteixen són d’ells mateixos aparentant una imatge i una vida que no és real. Amb els problemes emocionals i d’autoestima que això comporta.
- A WhatsApp passa el mateix: si la fem servir com una eina que ens permet comunicar-nos de manera ràpida amb les nostres amistats és una bona eina. Si hi invertim hores i hores en converses buides, si la utilitzem com una eina per difamar i fer mal a les altres persones, si vivim a través del WhatsApp en lloc de viure a la vida real, l’ús que en fem passa a ser un problema.
Cal que siguin conscients de com els afecten les pantalles
Als infants i adolescents els encanta invertir hores amb les pantalles, però cal que aprenguin a identificar com els afecten emocionalment les hores que hi inverteixen.
Tot i que representa que han estat fent una cosa que els agrada, després d’estar estona amb les pantalles solen estar malhumorats, capficats i irritables.
Les pantalles els xuclen però no els omplen. Un infant o adolescent després de jugar, de fer treballs manuals, de caminar a la natura, de llegir, de construir una cabanya, de cuinar, de plantar … estarà emocionalment molt més bé i de molt més bon humor que un infant que hagi estat enganxat a les pantalles.
És important que els infants i adolescents aprenguin a identificar aquests sentiments i emocions. Si són conscients de com els afecten les pantalles, podran prendre decisions i ser ells qui regulin l’ús que en fan.
Cal que els adults fem de bons models
Les pantalles afecten a petits i grans. La dependència que tenen els infants i adolescents sovint també la tenim els adults. Potser els adults tenim més criteri per regular-ho, però també és important que analitzem quin ús en fem.
Si volem que els nostres infants i adolescents facin un bon ús de les pantalles, cal que nosaltres els fem de models. No podem demanar als nostres fills que deixin d’estar enganxats a les pantalles si sempre que volen parlar amb nosaltres tenim un mòbil a la mà. No els podem demanar que no tinguin el mòbil a la taula si els adults també el tenim.
És important que en l’àmbit familiar reflexionem sobre l’ús que fem de les pantalles a nivell individual i com a nucli familiar. En cas de voler reduir o regular el seu ús, cal que ho parlem entre tots i prenem acords amb el fi de poder estar tots millor.
Els acords que prenguem a nivell familiar cal complir-los si volem millorar l’ús que fem de les pantalles a casa. Els adults farem de models i animarem als nostres fills/es a tenir uns hàbits saludables en l’ús de les pantalles i més coneixement per saber-ne regular el seu ús.

Cal que aprenguem a negociar i prendre acords amb els nostres fills
Com dèiem abans, prohibir i dir no a tot probablement no ens funcionarà. Si neguem una cosa als nostres fills/es, sense que ells ho entenguin, pot ser que encara els faci desitjar-ho més.
La realitat és que vivim envoltats de pantalles i això cada cop anirà a més. No volem aïllar els infants de les noves tecnologies perquè seria aïllar-los del món. L’objectiu que busquem és educar als nostres fills i filles perquè puguin regular l’ús que fan de les pantalles i no ser-ne esclaus.
És molt important que per poder-los educar hi hagi comunicació i confiança amb els nostres fills/es. No volem que facin un bon ús de les pantalles només quan els adults som davant. Volem que entenguin com els afecten les pantalles i que aprenguin a regular-les sent conscients de com afecten les seves vides.
Cal que siguem uns bons negociadors i prenguem acords amb els nostres fills/es per anar regulant l’ús de les pantalles. Pactarem estones acordades en què podran gaudir de les pantalles i estones en què hauran d’invertir el seu temps fent altres coses. Caldrà que aprenguin a ser creatius i explorin noves propostes que podran fer les estones sense pantalla.
Cal que descobreixin que hi ha molt bones propostes a fer sense pantalles
Els infants i adolescents actualment estan tan enganxats a les pantalles que sembla que fora d’aquestes no hi ha res. La seva dependència és tan forta que sense pantalles se senten totalment perduts i desorientats.
Aquest sentiment és molt preocupant perquè és el que fa que tornin a enganxar-se a les pantalles. Enganxats a les pantalles se senten segurs i creuen que ho tenen tot controlat. Fora de les pantalles tot està per descobrir, no saben què fer i aquesta incertesa els espanta.
Cal que despertin la seva creativitat, que explorin noves opcions i que s’obrin a fer activitats totalment diferents i molt més enriquidores que les que els proporcionen les pantalles.
Actualment sembla que avorrir-se i no saber què fer és un problema. Considero que és important que en algun moment els infants s’avorreixin perquè només així despertaran la seva creativitat, pensaran propostes de coses a fer i s’atreviran a fer coses diferents.
Els adults podem acompanyar els infants en aquestes estones sense pantalla per demostrar-los que poden gaudir amb altres propostes motivadores i atractives.
En aquestes estones sense pantalla podem dur a terme propostes d’activitats compartides que:
- Potenciaran que es creïn vincles de confiança entre els membres de la família.
- Afavoriran la comunicació i el diàleg en el nucli familiar possibilitant gaudir de converses molt interessants.
- Possibilitaran gaudir d’estones compartides que potenciaran un clima de convivència familiar agradable.
- Propiciaran que els diferents membres de la família es coneguin amb més profunditat.

Conclusió
Les noves tecnologies ens aporten avenços que milloren la nostra qualitat de vida, però també ens enfronten a grans reptes com l’ús que fem de les pantalles.
Cal que aprenguem a fer-ne un bon ús i que eduquem els nostres fills i filles perquè les sàpiguen regular i utilitzar de manera responsable.
L’educació en l’ús de les pantalles cal que es faci en l’àmbit familiar. Els infants i adolescents necessiten la figura dels adults per aprendre a fer un ús responsable de les noves tecnologies. Cal que els comencem a educar des de ben petits i que els anem acompanyant en el seu creixement.
Si fem un bon ús de les pantalles, són un bon recurs, si fem un mal ús de les pantalles, són un problema.
Us recomano un conte que us pot anar bé per tractar aquesta temàtica amb els petits:
Desconnectats. Míriam Tirado i Joan Turu
Desconnectats ens presenta una família i com tots ells passen gran part del seu temps enganxats a les pantalles. La situació s’anirà complicant i, sense adonar-se’n, s’aniran desconnectant entre ells. Com tornaran a connectar? A Desconnectats són els pares els encarregats d’entendre i gestionar la situació, posar límits i aconseguir un bon ús de les pantalles. Però, com ho faran? El conte ens ajuda a entendre com són d’addictives les pantalles i ens fa reflexionar sobre el bon ús i la importància d’estar connectats amb nosaltres mateixos i amb les persones que ens rodegen.
Et convido a afegir un comentari dient-hi la teva.
Com viviu les pantalles a casa? Amb què us trobeu? Moltes gràcies 😉
Gràcies. Molt interessant i molt saludable. Jo tinc els nens petits (6, 6, i 10 anys) i no tinc aquest problema encara. Algun dia puntual si amb la tv tot i que la veiem molt poc.
Però és fa dificil lluitar-hi perquè jo no voldria fer servir gaire el mobil i de cop amb aquesta pandemia es un continuo per la feina i altres… i ells ho veuen, el dia a dia es així. Se’ m fa molt complicat lluitar-hi en contra.
Pero Seguim construint!
Hola Laura,
Moltes gràcies per escriure el comentari, t’ho agraeixo molt 🙂
La situació actual no ens ajuda, ja que ens hem hagut de quedar més hores a casa, teletreballem sovint amb els infants a casa, les opcions d’activitats a fer estan més limitades…
Cal tenir present que si fem un bon ús de les pantalles, són un bon recurs, si fem un mal ús de les pantalles, són un problema.
Ànims Laura i seguiu construint 😉
Nati
Nati, molt enriquidora.
Si em dones permís el compartir amb les famílies de l’escola.
Gràcies
Bon dia Núria,
Moltes gràcies per les teves amables paraules 😊
Un gran plaer si el voleu compartir amb les famílies 😉
Espero que els sigui útil 🙂
Estem en contacte.
Nati
Hola, Nati.
A la nostra biblioteca varem fer una guia amb llibres sobre com abordar aquest tema des de diferents punts de vista.
Segur que hi trobareu algun recurs útil!
Salut!
http://bibliotecasantagusti.cat/guia/Ebiblio_lesPantalles.pdf
Bon dia Lourdes,
Moltíssimes gràcies per compartir aquest recull, segur que ens serà MOLT útil 👏👏👏👏👏
Estem en contacte 😉
Nati
Moltes gràcies. Un article diàfan, informatiu i molt necessari. Caldria compartir-lo!
En la meva feina he de fer servir molt l’ordinador -soc traductora-, però com a àvia informada i alerta que intento ser, les hores de pantalla amb les meves nétes són mesurades i negociades. Encara no s’ha donat el cas que s’enfadin amb mi, però si ho fessin, no cediria. Passa el mateix amb les llaminadures. Em sembla que a vegades ens fa por que, si no claudiquem, les criatures ens agafaran mania… i clar, abandonar-les davant d’una pantalla pot resultar molt còmode. Error!
Pensem en el seu futur, en els seus ulls, en el seu desenvolupament cognitiu i busquem alternatives -especialment ent temps de pandèmia i per raons òbvies.
Hola Montse,
Estic MOLT d’acord amb les teves paraules, comparteixo totalment les teves reflexions.
Les pantalles tenen un gran poder seductor pels infants i adolescents. Cal que els ensenyem a regular-les si no es converteixen en uns dependents de les pantalles.
Moltes gràcies per escriure el comentari. T’ho agraeixo molt 🙂
Estem en contacte 😉
Nati
Molt bon article. Clar i concís. Si em permets manllevaré algunes idees i recursos per a compartir-les amb les famílies de l’escola i el citaré.
Felicitats,
Gràcies
Hola Mònica,
Molt contenta que l’article t’agradi i un gran plaer si el vols compartir
Espero que us sigui útil 😉
Estem en contacte
Nati