La lectura es treballa a l’escola i s’hi dediquen hores i esforços, però per adquirir un bon hàbit lector és molt important la feina que es fa a casa. Sense la implicació de les families en l’impuls de la lectura, dificilment els nostres fills/es adquiriran un bon hàbit lector. La clau és el treball conjunt entre l’escola i la família. Una feina en equip que aconsegueixi fomentar un bon hàbit lector.
S’ha comprovat que hi ha una relació directe entre l’hàbit lector i l’èxit escolar. Els infants que són bons lectors tenen bons resultats acadèmics i gaudeixen de bons aprenentatges escolars. Per contra, els infants que mostren més reticència i dificultats en la lectura, sovint també prsesenten problemes en l’escolaritat i l’adquisició d’aprenatatges.
Com a mare i mestra recomano molt que ajudeu als vostres fills i filles ha adquirir un bon hàbit lector. Per mi és molt més important que els nostres fills i filles llegeixin una mica cada dia que no pas que facin molts deures. La lectura ha de formar part de la vida dels nostres fills i també de la nostra.
Quina és la realitat?
Actualment (quan estem fora del confinament) vivim tots, grans i petits, amb un ritme frenètic i estressant el nostre dia a dia: l’escola/institut, els extrescolars, els deures, les nostres feines … Les noves tecnologies tamé han incidit de manera significativa en les nostres vides i ocupen moltes hores en la jornada dels nostres fills/es i també en les dels adults. Això ha fet que sembli pràcticament impossible trobar estones per llegir.
Però que sigui difícil, no vol dir que no ho haguem de fer. Per poder impulsar la lectura i fomentar un bon hàbit lector és important, bàsic, que reservem una franja horària dins la nostra jornada per dedicar a la lectura.
El confinament a casa, és un molt bon moment per dedicar més hores a la lectura, tant els petits com els grans, i ajudar als nostres fills i filles a aconseguir un bon hàbit lector.
Quins beneficis ens aporta la lectura?
La lectura té gran beneficis per l’educació dels nostres fills/es. Aquí teniu alguns dels seus beneficis:
Com potenciar un bon hàbit lector en els nostres fills/es?
L’hàbit lector no s’adquireix de cop, sinó que cal que eduquem els nostres fills i filles i els fem entrar de mica a mica en el món de la lectura.
En les primeres etapes de la seva vida, els infants ens necessiten molt per poder gaudir de la lectura. A mesura que els fills van creixent cada vegada van guanyant més autonomia fins a arribar a ser lectors totalment autònoms i competents als quals no cal dir-los que vagin a llegir.
Si volem que els nostres fills i filles adquireixin un bon hàbit lector és important que els pares i mares invertim hores a impulsar la lectura amb els nostres fills. Si ho fem, ens adonarem que els infants gaudeixen de la lectura i l’incorporen en el seu dia a dia creant així un hàbit lector.
Els inicis poden ser complicats i requeriran la implicació dels pares i mares, però creieu-me si us dic que ho heu de veure com una inversió. Si dediqueu esforços i temps a treballar l’habit lector amb els vostres fills, en veureu molt aviat els beneficis.
A continuació recullo algunes estratègies que crec que us poden ser útils per potenciar un bon hàbit lector:
- Fomentem la lectura des que els fills són ben petits. L’hàbit de la lectura s’interioritza molt millor durant la infantesa.
- Expliquem contes als nostres fills i despleguem els nostres encants demostrant-los el gran plaer que ens aporta llegir.
- Compartim estones de lectura compartida en què adults i infants gaudim de moments molt agradables i enriquidors.
- Eduquem els nostres fills perquè estimin els llibres i la lectura.
- Llegim conjuntament de maner habitual, per exemple abans d’anar a dormir, afavorirà que creem vincles afectius.
- Creem una biblioteca a casa on els infants puguin trobar amb facilitat els contes i llibres.
- Potenciem la lectura compartida entre germans, moments en què s’enforteixen els vincles entre germans.
- Siguem un bon model de lectors per encomanar les ganes de llegir als nostres fills i filles.
- Creem un espai agradable i ben il·luminat on els infants puguin gaudir de la lectura.
- Disposem a casa de recursos variats i atractius per poder llegir: contes, còmics, revistes…
- Ajudem als nostres fills i filles a escollir els llibres adequats per llegir que els puguin agradar i enriquir.
- Possibilitem que els infants trobin llibres per tots els racons de la casa que els cridin a la lectura.
- Regalem algun conte/llibre de tant en tant per sorprendre’ls, per enriquir-los, per fer-los gaudir de la lectura.
- Descobrim les biblioteques amb els nostres fills i filles i anem-hi sovint a escollir llibres i participar d’activitats.
- Recuperem alguns contes/llibres de la nostra infantesa que ens han marcat i compartim-los amb els nostres fills.
- Parlem dels contes i dels llibres i del que en ells hi passa i ens fan viure.
- Intercanviem contes/llibres amb els amics i amigues per enriquir el nostre ventall lector.
- Fullegem revistes i diaris per descobrir altres propostes lectores.
- Aprofitem dates assenyalades per regalar llibres: Sant Jordi, Nadal, Aniversaris…
- Quan viatgem, comprem algun conte/llibre per commemorar el viatge i tenir un bon record.
Espero que aquest recull d’estratègies pugui ser útil per potenciar un bon hàbit lector en els vostres fills. Cal pensar quines d’aquestes activitats cal desenvolupar de manera diària, quines setmanalment, quines cada mes i fins i tot, potser, quines anualment.
Us adjunto a continuació, dos models de piràmides de lectura que us poden orientar a l’hora d’escollir la periodicitat en la que dur a terme cadascuna d’aquestes activitats.
Què és la piràmide de la lectura?
Piràmide infants de 3 a 11 anys (Educació primària)
Piràmide infants a partir de 12 anys (Educació secundària)
Curtmetratges relacionats amb la lectura
La motivació és essencial per emprendre qualsevol projecte i aconseguir un bon hàbit lector no deixa de ser un projectes ambició. Per motivar-vosi motivar els vostres fills i filles, us poden ser molt útils aquests tres curtmetratges relacionats amb la lectura.
Espero que us agradin.
És un homenatge al llibre de paper. És un vídeo basat en el llibre “Es un libri” de Lane Smith, publicado por Roaring Brook Press en 2010. Subtitulado al vapor por BarbarellaC.
Podeu trobar el conte en format paper ¡Es un libro! Lane Smith. Editorial Océano travesía.
Frases cèlebres sobre la lectura
En aquest apartat descobrireu deu frases cèlebres que fan referència a la lectura. Unes frases molt inspiradores que ens fan reflexionar sobre la importància de la lectura i de tenir un bon hàbit lector.
Il·lustracions sobre la lectura
En aquest aparat descobrireu un recull d’il·lustracions relacionades amb la lectura. Si en voleu descobrir més visiteu l’article: “34 Frases cèlebres i il·lustracions sobre la lectura”.
Contes digitals
Si necessiteu més contes per poder llegir amb els vostres fills i filles, en aquests links en podreu trobar. Si en voleu recomanar, podeu fer-ho afegint un comentari. Moltes gràcies 😉
- Racó de contes. XTEC – Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya.
- Còmics desconfinats, per a dies de confinament. Biblioteca Virtual.
- Els meus contes. Núria Vives Ylla.
- Sentir Editorial. La Rosa contra el virus.
- Mussol i el Coronavirus. Enric Vidal, Júlia Vergara-Alert, Xavier Abad.
Altres recursos
Conclusió
En el nostre dia a dia hi ha d’haver temps per tot. Els nostres fills han de veure que han de tenir temps per aprendre, per jugar, per parlar amb els amics, per gaudir d’estones amb les noves tecnologies i també, molt important, hi han d’haver estones per poder llegir. Cal que incorporem la lectura dins la nostra rutina diària perquè estigui present en la nostra vida i la dels nostres fills.
La lectura ens enriqueix, ens fa ser millors, ens ensenya molt, ens ajuda a créixer com a persones. Cal que trobem la manera de poder-la gaudir amb els nostres fills/es. Un cop forma part de la nostra vida ja no sabrem concèbre una vida sense ella. Cal fer un esforç inicial per entrar-hi, per descobrir-la, per crear un hàbit, per conèixer-la i després, sense adonar-nos-en, ens quedarem enganxats als llibres gaudint d’estones agradables i enriquidores de lectura que no canviarem per res del món.
Com he comentat anteriorment, els resultats acadèmics i l’aprenentatge estan estretament relacionats amb la lectura i un bon hàbit lector. Com a pares i mares podem ajudar als nostres fills i filles a adquirir un bon hàbit lector que els permeti aprendre i gaudir de l’aprenentatge.
Cal que encomanem les ganes de llegir i eduquem als nostres fills i filles perquè vulguin tenir un llibre a les mans i vulguin gaudir d’estones agradables de lectura.
A casa vostra llegiu? Com heu encomanat les ganes de llegir als vostres fills? Us convido a escriure un comentari aportant la vostra experiència, segur que serà molt enriquidora per tots. Moltes gràcies.
Felicitats per l’article i la feinada.
Hola Meritxell,
Moltes gràcies per les teves amables paraules. Agraeixo molt el teu comentari.
Espero que l’article pugui ser útils.
Ànims i cuideu-vos molt.
Una abraçada.
Nati
Des de ben petits, he llegit un conte als meus dos fills cada dia abans d’anar a dormir. Contes llargs, per ser escoltats, no per ser mirats, pràcticament sense Ilustracions. Ells ja les anaven creant dins del seu cap. I s’adonaven que tota aquella màgia sortia del text. El major càstig: deixar-los un dia sense conte! Ara són àvids i hàbils lectors d’11 i 13 anys. La pena és que ens costa cada cop més trobar lectures bones per la seva edat.
Bon dia Maria,
Agraeixo moltíssim la teva aportació, podem aprendre molt uns dels altres.
Magnífica manera de despertar el gust per la lectura en els teus fills. Totalment recomanable fer lectures de contes per despertar la imaginació dels petits i fer-los adonar que dins els llibres s’hi amaguen aventures increïbles.
Us recomano que llegiu la Col·lecció Kalafat, d’editorial Castellnou. Són adaptacions dels grans clàssics de la literatura universal. Trobareu títols com: Robinson Crusoe, Tom Sawyer, Dràcula, l’illa del tresor, el llibre de la selva, Moby Dick, el fantasma de Canterville, Mar i cel… Grans clàssics explicats de manera que els infants els puguin entendre amb ajudes de vocabulari per conèixer les paraules més difícils.
Altre cop moltes gràcies per la teva aportació.
Ànims i cuideu-vos molt.
Gaudiu de la setmana santa.
Nati
Moltes gràcies Nati per aquest recull tan complet de recursos i de reflexions sobre com fomentar l’hàbit lector! Núria
Bon vespre Núria,
Moltes gràcies a tu per escriure el comentari.
Espero que l’article sigui útil i ajudi a les famílies a fomentar un bon hàbit lector en els seus fills.
Ànims en aquests moments difícils i cuideu-vos molt.
Una gran abraçada.
Nati
Natiii,moltes felicitats pels reculls de materials que sempre ens fas de manera generosa, tant a famílies com a mestres. Podries dir-me títols de llibres o col·leccions per a nens de 10 anys. Les meves bessones llegueixen moltíssim.
Gràcies infinites.
Alícia.