La lectura és un vehicle per explicar i reflexionar sobre moltes coses amb les nenes i els nens. A través de les històries de ficció podem endinsar-nos en mons fantàstics i viure mil i una aventures. I també podem identificar-nos amb fets, amb experiències que remeten a la nostra realitat més propera i ens ajuden a explicar-la i a comprendre-la.
L’ús de la tecnologia i d’Internet, en general, és un camp relativament recent, però que avança a gran velocitat. Per això mares i pares sovint necessitem referents per poder explicar als nostres fills i filles què significa la privacitat a la xarxa, quin és el millor moment per tenir un primer mòbil o quan hem de parlar d’una addicció.
Els relats sobre ciberseguretat que ens ofereix Internet Segura són una eina per treballar a casa totes aquestes qüestions relacionades amb l’ús de la tecnologia amb els menors. La sèrie té un format breu i amb il·lustracions, es planteja a partir de fets reals o pretesament reals, perquè famílies i canalla s’hi puguin sentir fàcilment identificats.
Recull de relats
El Nico i la Clea són dos germans enlluernats per la popularitat dels seus youtubers favorits, i amb la complicitat de la seva cangur preparen un vídeo viral. Però el pare i la mare els faran veure que encara no tenen edat per exposar-se a la xarxa. Relat que permet treballar el concepte de fama efímera i la construcció de la identitat digital.
La Lena vol un mòbil, però els seus pares dubten: els telèfons intel·ligents són una gran eina educativa i d’entreteniment, però també poden ser una font de problemes, i la Lena encara és massa petita. El relat permet reflexionar sobre confiança i maduresa a l’hora de disposar d’un dispositiu mòbil propi, així com els compromisos que cal adquirir.
El meu ordinador no és cap joguina!
En Christian tindrà per primera vegada un portàtil gràcies a l’escola. Però quan arriba a casa, tota la família el vol fer servir. El relat permet treballar la manera com es gestiona un dispositiu escolar a la llar, i les conseqüències que se’n deriven d’un mal ús.
La xarxa ens pot arribar a xuclar, literalment. Això és el que li passa al protagonista d’aquest conte, en Roc, que queda absolutament abduït navegant per Internet. Un relat que serveix per establir els límits d’edat i de temps per als més petits sobre l’accés a la xarxa.
Una mestra explica als seus alumnes què és una adreça de correu electrònic i els fa inventar-se’n una. Però tots cometen el mateix error. Només el protagonista del conte descobrirà per què. El relat serveix per introduir l’eina del correu electrònic entre nens i nenes, i potencialitats i riscos.
Dues amigues s’inventen un llenguatge completament nou per evitar escriure paraules prohibides a Internet. El joc consisteix a escurçar els noms i els cognoms de les persones, substituir síl·labes per nombres o inventar terminologies noves. El relat és una metàfora de com s’han de crear les contrasenyes quan ens donem d’alta a un servei, ens descarreguem un joc, etc.
L’Albert, en primera persona, ens explica què li ha passat: es passa tantes hores i hores davant de la pantalla jugant a videojocs que li ha esdevingut una cosa extraordinària. El relat posa en qüestió les hores dedicades al joc per la canalla si no s’estableix cap tipus de control o pacte entre família i infants.
El Blai és un nen a qui no li agraden ni els videojocs ni el futbol; a ell li agrada ballar. I això no tothom ho entén, i sovint els companys se’n riuen a través de YouTube o del WhatsApp. El relat serveix per exemplificar tots els vèrtexs del ciberassetjament: víctima i botxins.
Les meves fotos i les fotos de mi
Una nena de deu anys vol reunir totes les fotos que li han fet els seus pares… i en troba milers. Però algunes no li agraden, i té la desagradable sorpresa que els seus pares les han compartit a les xarxes socials. El relat serveix per plantejar la sobreexposició de la identitat dels menors a les xarxes socials, en aquest cas de la mà del pare i de la mare.
L’Èrica és una nena de deu anys que viu amb passió el món dels videojocs. Però un dia descobreix que no pot entrar al seu joc preferit perquè algú li ha suplantat la identitat i ella s’ha quedat sense accés. Aquest relat planteja els termes de la privacitat i la importància de les dades per accedir a serveis a Internet.
La Blanca i l’Aventura Digital dels Nens Protegits
La Blanca és una gran amant de les aventures interactives. Els vespres que la mare arriba tard a casa, aprofita per jugar al ‘Megabuilders’, el seu videojoc multijugador de construcció de mons virtuals favorit! La Blanca ha format un clan per superar les missions més difícils amb algú que diu que té la seva mateixa edat. Però confiar en desconeguts a Internet és terriblement arriscat. I si l’Ultraheroi no és qui diu ser? I si ha enganyat la Blanca només per mirar d’aprofitar-se’n?
Esperem que aquest recull de contes per treballar la seguretat infantil a Internet us sigui útil 😉
Deixa un comentari