La Migdalia Bellart, mestra de l’Escola Anglesola (Barcelona) és una gran experta en ciències. Ens ha preparat una proposta molt educativa i engrescadora per fer ciències amb els infants des de casa.
Com ella diu, els infants estan envoltats de ciència: a la cuina, a la banyera, mentre juguen… Aquesta va més enllà d’una simple matèria que s’imparteix a l’ESO o Batxillerat; la ciència es pot, o més ben dit s’hauria de treballar, des de les primeres edats.
Fer experiments permet als infants pensar, investigar, observar, formular hipòtesis…i a sobre és divertit!
En aquest article descobrireu un recull d’experiments senzills per fer a casa amb els vostres fills i filles. Us recomanem que, un cop presentat l’experiment a fer, pregunteu als infants què creuen que passarà “formulem hipòtesis” (fins i tot ho poden escriure o dibuixar) i un cop fet l’experiment, reflexionem conjuntament sobre què ha passat i com ha pogut ser que passes.
- Experimentem amb bombolles de sabó
Ara que ve el bon temps, jugar amb les bombolles de sabó és diversió assegurada. Però, i si a més a més hi afegim la mirada científica?
El més important és tenir aigua i sabó. Hi ha molts preparats per internet amb glicerina, gel, etc. Però si no teniu res més, amb aigua i sabó (preferiblement de rentar els plats) ja funciona.
Podem presentar als infants diferents materials per fer bombolles de sabó: canyetes, ampolles tallades per la meitat, envasos de cartó impermeabilitzats (de llet, sucs…), una ampolla tallada i tapada amb un tros de baieta o tovallola, etc.
Aleshores podem fer preguntes com:
- Amb què sortirà la bombolla més gran, amb l’ampolla o la canyeta?
- Sortiran bombolles amb l’ampolla tapada?
- Com sortiran les bombolles del bric, rodones o quadrades?
- Experiments amb bicarbonat
Un experiment fàcil i fascinant és barrejar vinagre amb bicarbonat. En fer-ho es produeix una reacció química on transforma els elements, creant entre d’altres el diòxid de carboni.
Primera proposta: poseu bicarbonat en una safata. Amb un comptagotes o pipeta feu que hi vagin afegint vinagre (aquest el podeu barrejar amb colorant per posar-hi un toc de color, i fins i tot si poseu diferents gots amb vinagre de diferents colors, podreu jugar a fer barreges de colors).
Segona proposta: Ara que ja sabeu què passa en barrejar aquests dos elements, podeu provar de substituir el vinagre per un altre líquid.
Aleshores podem fer preguntes com:
- Què passarà si al bicarbonat li afegim llet? I si li afegim aigua? Suc de llimona? Suc de taronja?
Qualsevol líquid que trobeu per casa és vàlid, ara només cal que després de fer les vostres hipòtesis, les comproveu.
Tercera proposta: En una ampolla petita hi poseu bicarbonat i després hi afegiu vinagre. Si en poseu una bona quantitat, veureu que surten tot de bombolles com si fos un volcà.
Ara bé, si en poseu una mica menys, i just abocat el vinagre tapeu l’ampolla amb un globus o un gua de làtex, o fins i tot amb una bossa de plàstic petita, (és molt important que no quedi espai entre el què hi poseu i el coll de l’ampolla), veureu que el globus es comença a inflar.
També podeu intentar apagar una espelma: amb la mateixa ampolla, tornant a posar bicarbonat i vinagre, l’apropem a una espelma encesa. Veurem que la flama s’apaga tota sola.
En barrejar aquests dos elements, es produeix un canvi on, entre altres coses, es crea diòxid de carboni. Aquest, en ser un gas, no es veu, però podem deixar constància que hi és amb aquests senzills experiments.
- Fem barreges:
Una altra cosa que encanta als infants és barrejar aigua amb tota mena de coses, fer pastetes, cuinetes, etc. Amb les barreges treballes, entre altres coses, els diferents estats de la matèria (sòlid i líquid) i les dissolucions. Aquí teniu alguns exemples:
– Barregem líquids:
Podem començar barrejant aigua amb diferents líquids.
Aleshores podem fer preguntes com:
- Què passarà si hi posem vinagre?
- Quedarà transparent o del color del vinagre?
- I si hi tirem oli? També quedarà d’aquest color?
Si feu servir algun líquid transparent per barrejar-lo, com alcohol o oli del cos, podeu posar colorant a l’aigua per diferenciar un líquid de l’altre.
– Barregem amb un sòlid: Ara podeu barrejar l’aigua amb diferents sòlids que trobeu per la cuina: espècies, sucre, cafè, sal… Després de pensar què passarà, i observar què ha passat, podem tastar una miqueta les barreges, i fins i tot podem intentar separar altre cop el sòlid del líquid (amb coladors, filtres de cafetera, paper de cuina…).
Aleshores podem formular la pregunta:
- Es poden separar?
– Fem pocions: Una altra opció és jugar a fer pocions màgiques. Aquí podeu donar alguna recepta, i així treballeu les matemàtiques i la lectura, o podeu deixar que les facin lliurement. Deixar recipients, coladors, morters, embuts, culleres…i elements líquids i sòlids.
La ciència, experimentada a través del joc, acaba fascinant a tothom 👏👏👏👏👏
Moltes gràcies Migdalia per la gran proposta educativa i molt lúdica que ens has preparat, segur que tant petits com grans podrem gaudir d’una bona estona i aprendre moltíssim!!
Heu provat de fer els experiments? Us han agradat? Us convido a afegir un comentari. Moltes gràcies 😉
Lo que a fet es fantastic magrada malt a construit un got d’aigua.
Hola,
Molt contenta que t’hagin agradat els experiments de ciències 👏👏👏👏👏👏
Moltes gràcies.
Nati
Son molt divertits
Hola Mani,
Molt contenta que t’agradi 👏👏👏👏👏👏
Una gran abraçada.
Nati