Aquests dies de confinament podem aprofitar estones en família per gaudir amb els jocs de cartes tradicionals.
En aquest article descobrireu 8 jocs de cartes amb els que segur que heu jugat en alguna ocasió. Són jocs fàcils que us faran gaudir d’una bona estona plegats, grans i petits.
Els diferents jocs que podreu descobrir en aquest article són:
- El set i mig.
- El mentider.
- El solitari.
- El rellotge.
- El burro.
- L’escombra.
- La Brisca.
- La mona.
Si no recordeu com funcionen les normes d’aquests jocs, no us preocupeu, en aquest article trobareu les instruccions bàsiques i un tutorial que us permetran refrescar la memòria.
Abans d’anar als jocs, descobrim els grans beneficis que ens aporten els jocs de cartes; veureu que en són molts.
Quins beneficis ens aporten els jocs de cartes?
Jugar a jocs de cartes ens aporta molts beneficis, tant pels petits com pels grans. Veiem-los:
- Enforteix els vincles familiars.
- Treballa el raonament matemàtic.
- Millora les habilitats socials.
- Ensenya a respectar els torns.
- Treballar la competitivitat.
- Potencia l’agilitat mental.
- Treballa les habilitats motrius.
- Estimula la rapidesa mental.
- Potencia la coordinació ull-mà.
- Ensenya a guanyar i perdre.
- Afavoreix la cohesió de grup.
- Millora l’atenció, la concentració i la memòria.
- Afavoreix el pensament lògic.
- Ensenya a respectar les normes establertes.
- Potencia la confiança en un mateix/a.
Bé, ara que ja tenim clars els beneficis, gaudim jugant a cartes!
A quins jocs de cartes podem jugar?
En aquest apartat descobrireu 8 jocs de cartes que podreu jugar amb els vostres fills i filles:
- El set i mig
Jugadors: Poden jugar entre 2 i 8 jugadors.
Edat: A partir de 6 anys.
Durada de la partida: 20 minuts.
Com es juga?
En aquest joc es tracta d’aconseguir acostar-se al 7 i 1/2, sense sobrepassar-se. Per jugar necessitem una baralla de cartes Espanyola. Descartarem les cartes amb valor 8 i 9. Només ens interessen les cartes de l’As fins al 7 i les figures sota, cavall i rei. La carta As val 1 punt. Les cartes de l’1 al 7 valen el seu valor. Les cartes sota, cavall i rei valen mig punt.
Un dels jugadors fa de “banca”, serà l’encarregat/da de repartir les cartes. Seguint l’ordre de les agulles del rellotge la banca va donant una carta a cada jugador/a. Cada jugador/a només podrà amagar una carta, les altres cartes les posarà cap amunt.
El jugador/a podrà demanar a la banca una nova carta tantes vegades com consideri durant el seu torn. L’objectiu és apropar-se el màxim al set i mig, sense passar-se. Un cop el jugador/a consideri que ja no vol més cartes, ho ha de comunicar a la banca per passar el seu torn. Si en demanar cartes supera el 7 i 1/2, queda eliminat. Si un dels jugadors fa el 7 i 1/2 passa a ser la banca.
Tutorial: ¿Cómo se juega a las siete y media?
-
El mentider
Jugadors: Poden jugar entre 2 i 5 jugadors.
Edat: A partir de 6 anys.
Durada de la partida: 10 minuts.
Com es juga?
El jugador que comença a jugar, és el que està situat a la dreta del repartidor. Durant el seu torn, el jugador descarta d’entre una i tres cartes del valor que vulgui. Les diposita en el centre de la taula i diu en veu alta el número i valor de la carta, podent dir veritat o la mentida.
El jugador situat a la dreta pren una decisió:
- Si creu que el jugador ha dit la veritat, continuarà amb el seu torn i tirarà noves cartes al centre. El jugador està obligat a continuar amb el número que ha dit el jugador/a inicial, afegint entre 1 i 3 cartes del mateix valor a la pila de cartes del joc.
- Si per contra creu que el jagador/a ha dit una mentida, cal que aixequi les cartes que ha tirat. Si el jugador anterior ha mentit, caldrà que es quedi totes les cartes que hi ha en el joc, incluent les de tots els jugadors anteriors. Si per contra ha dit la veritat, el jugador/a que ho posi en dubte serà el que robi totes les cartes.
Quant un jugador/a roba les cartes de la baralla, el següent jugador/a pot escollir un nou número.
La partida acaba quan un jugador/a es queda sense cartes o quan un jugador/a quanya 3 partides, segons s’acordi.
Tutorial: ¿Cómo jugar al mentiroso?
-
El solitari
Jugadors: Juga un jugador/a.
Edat: A partir de 6 anys.
Durada de la partida: 15 minuts.
Com es juga?
El joc consisteix a formar quatre piles, per ordenar les cartes en cada pal. Les cartes es col·loquen en sentit ascendent (de petit a gran)
En començar el joc el jugador crea 7 columnes, de dreta a esquerra. A la primera columna, la que queda més a la dreta, col·loca 6 cartes cap avall i una cap amunt. En la següent columna col·loca 5 cartes cap avall i una carta cap amunt. Així successivament fins que a l’última columna només hi hagi una carta cap amunt.
Les altres cartes de la baralla les deixarem en una pila per si les necessitem en cas que no puguem fer moviments amb les cartes que tenim cap amunt.
Anem donant la volta a les cartes una a una de manera que vagin formant escales de major a menor número i sempre intercalant els colors. A mesura que anem destapant les cartes, les anirem pujant per anar formant correlativament els diferents pals de menor a major.
Quan ens queda un espai buit, podem moure cartes només si hi ha un 12.
Quan no podem fer moviments, comencem a treure cartes de la baralla. Podem partir columnes si ens interessa moure-les.
Quan tinguem totes les cartes ordenades amb les 4 piles corresponents als 4 pals, el joc haurà acabat.
Tutorial: ¿Cómo jugar al solitario?
-
El rellotge
Jugadors: Ideal per jugar 4 i 5 jugadors.
Edat: A partir de 5 anys.
Durada de la partida: 15 minuts.
Com es juga?
El joc del rellotge és molt senzill i divertit. L’objectiu del joc és quedar-se sense cartes. Quan un jugador es queda sense cartes, guanya la partida.
Per començar a jugar es reparteixen totes les cartes entre els jugadors. Les cartes es col·loquen cap per avall, de manera que els jugadors no les puguin veure.
En començar la partida els jugadors, per torns, van posant una carta cap per amunt en el centre de la taula, formant una pila. En posar les cartes els jugadors, amb veu alta, van dient els nombres: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Sota, Cavall i Rei.
Quan la carta que acaba de posar el jugador coincideix amb la carta que li ha tocat nomenar, aquest jugador es queda totes les cartes de la pila. Se segueix aquest moviment successivament fins que s’esgoten totes les cartes.
Si el jugador següent no se n’adona i posa una altra carta a sobre, és ell el que s’emporta la pila de cartes.
Perquè el joc sigui dinàmic i divertit, cal tirar les cartes sobre la taula molt ràpid. Com més ràpid es posin les cartes, més fàcil serà que ens equivoquem i més divertit serà el joc.
Tutorial: Juego de cartas el reloj
-
El burro
Jugadors: Poden jugar entre 3 i 10 jugadors.
Edat: A partir de 6 anys.
Durada de la partida: 15 minuts.
Com es juga?
-
L’escombra
Jugadors: Poden jugar entre 2 i 6 jugadors.
Edat: A partir de 6 anys.
Durada de la partida: 20 minuts.
Com es juga?
L’objectiu del joc és aconseguir combinar una de les teves cartes amb les cartes de la taula (pot ser una, dues o les que siguin) de manera que aconseguim sumar 15 punts.
Al principi de la partida s’escull a sorts el jugador que repartirà les cartes. El “repartidor” entregarà tres cartes a cada jugador/a. Les cartes les col·locarà cap per avall perquè ningú les pugui veure.
En direcció contrària a les agulles del rellotge, cada jugador intentarà sumar 15 punts amb una de les seves cartes i amb les que necessiti de la taula (poden ser tantes com vulgui). Si no pot sumar 15 punts amb cap combinació, haurà de deixar una de les seves cartes a la taula a la vista de tots/es.
El valor de les cartes serà el següent: el rei val 10, el cavall val 9, la sota val 8 i les altres cartes valen el seu valor (representat en l’índex de la carta)
Quan els jugadors es quedin sense cartes, es reparteixen 3 cartes de nou fins que la baralla s’acabi. És aleshores quan la partida ha finalitzat. En el cas que hagin quedat cartes sobre la taula, sense que ningú se les hagi pogut emportar, se les quedarà el darrer jugador/a que hagi aconseguit sumar 15 punts.
-
La Brisca
Jugadors: Poden jugar entre 2 i 4 jugadors.
Edat: A partir de 6 anys.
Durada de la partida: 20 minuts.
Com es juga?
El jugador de la dreta de qui ha repartit les cartes, col·loca una carta sobre la taula i cada jugador en col·loca una successivament.
Guanya el torn qui llenci la carta més alta, emportant-se totes les cartes. Cal tenir en compte que:
- a) En cas que totes les cartes siguin del mateix pal, guanya el jugador/a que ha posat la carta més alta.
- b) En cas que es juguin cartes de colls diferents que no siguin trumfo, guanya qui hagi col·locat la carta més alta del coll corresponent a la primera carta jugada.
- c) En cas que es juguin cartes de colls diferents que no siguin trumfo, guanya qui hagi col·locat la carta més alta del coll corresponent a la primera carta jugada.
El jugador/a que guanyi el torn recull les cartes i les col·loca cap per avall. Seguidament, els jugadors agafen una carta de la baralla per torns, començant pel que ha guanyat el torn i continuant en sentit antihorari. El guanyador/a començarà el torn següent. Es juga així successivament fins que s’acabi la baralla. Acabada la baralla, els jugadors es disputaran les últimes tres mans amb les tres cartes que tinguin a la mà.
Si la carta descoberta que marca el trumfo és superior a set, pot ser intercanviada pel set del mateix pal per qualsevol jugador/a que tingui el set a la mà, en qualsevol moment, fins i tot si s’està jugant una mà, sempre que el jugador/a en qüestió hagi guanyat com a mínim un torn. Si la carta és set o inferior, pot intercanviar-se pel dos.
Tutorial: Cómo jugar la brisca? tutorial.
-
La mona
Jugadors: Poden jugar entre 3 i 4 jugadors.
Edat: A partir de 6 anys.
Durada de la partida: 15 minuts.
Com es juga?
Per jugar cal començar barrejant totes les cartes. Després s’agafa una carta qualsevol o la nº 10, i s’amaga fins al final de la partida. A continuació es reparteixen entre tots els jugadors les cartes que queden. Quan ja s’han repartit totes les cartes, ja es pot començar el joc.
Els jugadors han de formar parelles: dos sisos, dos asos… Les parelles les anem posant en una pila a part.
Quan tots els jugadors s’han tret de sobre totes les parelles, comença el jugador de la dreta del que ha repartit les cartes. Aquest ha d’agafar-li una carta al jugador/a de la seva dreta i mira si fa parella amb alguna de les seves cartes. Si aconsegueix formar una parella, treu les dues cartes i les afegeix a la pila. Després passa el torn al jugador/a de la seva dreta.
Se segueix aquest procés fins que un jugador/a només tingui la carta que no té parella. Aquest és el jugador/a que ha perdut la partida.
Fins aquí aquest article dedicat als jocs de cartes tradicionals. Espero que us serveixi per gaudir de molt bones estones en família durant aquests dies de confinament.
Coneixes aquests jocs de cartes? Quin és el que us agrada més? En Vols recomanar algun altre? Et convido a escriure un comentari. Moltes gràcies 😉
Nosaltres hem recuperat aquests dies el cinquet, que també és un dels tradicionals.
Hola Anna,
Moltes gràcies per escriure el comentari. Molt recomanable el joc del Cinquet, no hi vaig pensar! Moltes gràcies per compartir-lo 😉
És una molt bona recomanació.
Ànims i cuida’t molt.
Nati
Moltes gràcies! Feia temps que volia buscar les instruccions d’ aquests jocs perquè jo hi jugava a la meva infància i no recordava ben bé com eren.
Hola Rosa,
Molt contenta de saber que el recull de jocs t’ha sigut útil. A mi també m’ha anat bé per refrescar alguns jocs que no recordava gaire.
Moltes gràcies per escriure el comentari.
Ànims i cuida’t molt.
Nati